Familienamen in Greets genealogie

Hermse

In 2007 waren er in Nederland 430 dragers van de familienaam Hermse. De naam Hermse (ook Hermsen) is van oorsprong waarschijnlijk een patroniem, als bijv. ‘Pietersen’. De uit Nijmegen afkomstige Johannes Franciscus Hermse (Nijmegen, 1818 – Groningen, 1906) trouwde in 1850 in Groningen met Catharina van Prooijen. Zie de Stamreeks HERMSE.

Nieuwenhuis

Oudst bekende voorvader van de familie Nieuwenhuis is Dirk Nieuwenhuis (ca. 1739/1740 – Leeuwarden, 1814). Hij trouwde in 1763 in de Jacobijnerkerk in Leeuwarden met Bregjen Baukes Rysbeek. Derk diende in het leger, hij was korporaal en later sergeant. Als soldaat trok hij het land door en zijn vrouw ging mee, dat is de reden dat sommige kinderen, zoals zoon Salomon Nieuwenhuis (Delfzijl, 1771 – Leeuwarden, 1848), buiten Leeuwarden werden geboren. Zie de Stamreeks Nieuwenhuis.

Weening

De Groninger familie Weening stamt af van de uit het Drent Geert Hindriks. Hij trok in het midden van de achttiende eeuw van Sleen naar de stad Groningen. Bij zijn eerste huwelijk in 1753 wordt hij “Geert Hindriks Olde Wening” genoemd, bij zijn tweede huwelijk drie jaar later heet hij “Geert Weeninghe”. Zijn nazaten in Groningen werden Weening en Wening genoemd.
Geert Hindriks Weeninghe was mogelijk een zoon van Hendrik Wenninge en Geertruid Derks Homberg. Vanaf de zeventiende eeuw is deze familie ook bekend onder de familienaam Wennij. In 2007 waren er 1192 mensen met de naam Weening, 54 met de naam Wening en slechts 12 met de naam Wennij/Wenny in Nederland.
Zie de Stamreeks WEENING.