Gezinskaart van François Fagel (1659-1746)

François FAGEL, geboren Den Haag 20-12-1659, overleden Den Haag 04-10-1746, zoon van Hendrik FAGEL en Margaretha ROSA.

François Fagel
(wikipedia)

Hij was Nederlands gezant en de eerste griffier van de Staten-Generaal.
François was een verzamelaar van kunst en had een grote collectie penningen, woonde aan het Noordeinde in Den Haag en liet zijn huis in 1707 door Daniël Marot verbouwen. De ‘Koepel van Fagel’, een deel van de voormalige woning, is nu onderdeel van de tuin van Paleis Noordeinde.

De koepel van Fagel in 1912
(wikipedia)
Interieur van de koepel
(pinterest)

Hij moet een van de meest deugdzame figuren in Den Haag geweest zijn: bescheiden, loyaal, betrouwbaar, kalm, eerlijk en bijzonder genereus voor vrienden en familie. Dit blijkt uit de brieven die hij schrijft aan zijn goede vriend Philip von Stosch. Hij koesterde een sterk verlangen zijn omvangrijke bibliotheek te rangschikken, maar zijn ambt van griffier der Staten Generaal vergde teveel van zijn tijd.

François is getrouwd Den Haag 19-06-1693 met Elisabeth van SLINGELANDT, gedoopt Kloosterkerk Den Haag 21-06-1671, overleden (op het kraambed) Den Haag 07-02-1695, dochter van Govert van SLINGELANDT en Arnoudina van BEAUMONT.

Uit dit huwelijk is een dochter geboren in Den Haag 1695, overleden op 20-jarige leeftijd.


Portret en face naar links van François Fagel, griffier van de Staten Generaal. Fagel zit voor een stapel boeken waarvan hij er één opengeslagen heeft en met zijn rechterhand de bladzijde omslaat. Achter hem bevindt zich een boekenkast. Aan de linkerbovenzijde van de boekenkast hangt een gedrapeerd doek. Onder het portret bevindt zich een achtregelige tekst in het Latijn.
(koninlijkeverzamelingen.nl)

BRONNEN: wikipedia, NNBW, koninklijkeverzamelingen.nl