Gezinskaart van Jannes Luitje Keijer (1895-1944)

Jannes Luitje KEIJER, geboren Groningen 03-05-1895, overleden Groningen 23-04-1944, zoon van Lucas KEIJER en Alida Geertruida PLOEGER.

jannes keijer

Hij is getrouwd Groningen 23-03-1922 met Annechien BORGHORST, geboren Groningen 09-07-1896, dochter van Albertus Hinderikus BORGHORST (sigarensorteerder) en Harmina KALK.

Jannes was tijdens zijn huwelijk wagenbestuurder en later onderluitenant der Staatspolitie.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was hij collaborateur en lid van de Germaanse SS en werkte in het Scholtenhuis in Groningen.
Hij volgde Anne Jannes Elzinga op als Chef Bijzondere Recherche in Groningen. Elzinga was op 31 december 1943 geliquideerd door verzetsman Reint Dijkema op de Eendrachtsbrug in Groningen.

Omdat Jannes in en om Bedum lijnen van onderduikers op het spoor kwam, werd hij op zaterdagavond 22 april 1944 op het station van Bedum doodgeschoten door het Groningse verzet. Hij bezweek dezelfde avond aan zijn verwondingen in het ziekenhuis in Groningen.
Naar aanleiding van deze aanslag werd Aktion Silbertanne uitgevoerd.

De bezetter neemt meteen wraak door op 23 april 1944 de Bedumer aannemer Jannes Wiebe Formsma te executeren op de Grote Markt in Groningen.
Op 25 april 1944 volgen razzia’s in de dorpen Bedum, Winsum, Middelstum en Zuidwolde. Deze strooptochten, die honderden arrestaties tot gevolg hadden, werden geleid door Hauptsturmführer Friedrich Bellmer, hierbij geassisteerd door 1.000 militairen van de Sicherheitsdienst (SD), Feldgendarmerie en leden van de Grüne Polizei.

Jannes Luitje Keijer is begraven op het in Nederland (enige) Duits Militaire begraafplaats in IJsselstein.

Staatsie-begrafenis van Jannes Luitje Keijer (uit het boek Verzet in Groningen)
Staatie-begrafenis van Jannes Luitje Keijer
(uit het boek Verzet in Groningen)
Begraafplaats IJsselstein
Begraafplaats IJsselstein