Gezinskaart van Johannes Borski (1807-1891)

Johannes BORSKI, ook Jan, geboren Amsterdam 03-06-1807, gedoopt Nieuwe Kerk Amsterdam 17-06-1807 overleden Herengracht 477 Amsterdam 25-04-1891, zoon van Willem BORSKI en Johanna Jacoba van der VELDE. Johannes is begraven op Zorgvlied, Amsterdam.

Johannes Borski
(RKD)

Hij was koopman.

Johannes is getrouwd Amsterdam 20-04-1831 met Olga Emilie SILLEM, geboren St. Petersburg 28-09-1814, overleden Amsterdam 18-01-1899, dochter van Jerome (Hieronymus) SILLEM (bankier van vreemde mogendheden) en Wilhelmine BUSCH. Olga is begraven op Zorgvlied in Amsterdam.

Uit dit huwelijk zijn geen kinderen geboren.

Johannes was het laatste lid van de Nederlandse tak van het geslacht Borski en met zijn heengaan stierf de Nederlandse tak uit.

Olga Emilie Sillem
(RKD)

In Bloemendaal stichtte het echtpaar Borski-Sillem een school. Dit was een naai-, brei- en bewaarschooltje aan de Boslaan 26. Het schooltje werd opgericht onder auspiciĆ«n van de ‘Borski Sillem Stichting’ die kort daarvoor was opgericht op 27 december 1879. Het schooltje, een gebouw in sobere eclectische vormen in 1879 door aannemer L. Rouwens gerealiseerd, werd een jaar later in gebruik genomen. De school werd ook wel het ‘Borski-Sillem Schooltje’ genoemd en was bedoeld voor kinderen die nog te jong waren voor de lagere school. Ook oudere meisjes konden er naai- en breiles krijgen. De school heeft bijna een eeuw bestaan tot 1981. In dat jaar werd de Borski-Sillem kleuterschool ondergebracht bij de ‘lagere Bos en Duinschool’ aan de Zomerzorgerlaan te Bloemendaal. Het oorspronkelijke gebouw aan de Boslaan te Bloemendaal waarin het schooltje was gehuisvest staat er nog steeds; het is nu in gebruik genomen als woonhuis.

Ter gelegenheid van hun vijftigjarig huwelijk schonk het echtpaar Borski-Sillem de 17e-eeuwse dorpskerk te Bloemendaal een nieuw orgel. Tijdens de ingrijpende restauratie van de kerk in 1895 stelde het echtpaar de orangerie van hun buiten ‘Hartenlust’ beschikbaar voor kerkdiensten. FinanciĆ«le steun voor de kerk kwam ook van de zijde van Cornelia van Wickevoort-Crommelin, bewoonster van het buiten ‘Wildhoef’ te Bloemendaal (wikipedia).

Olga Emilie Borski-Sillem op latere leeftijd, omstreeks 1890
(wikipedia)